Kyse on siis siitä, että minkä kirjojen, nettisivujen, appien, podien tms puoleen käännyin silloin kun halusin alkaa oppia lisää viinistä (ja joiden puoleen edelleen käännyn) ja joita voisin ilolla sinullekin suositella mikäli viini kiinnostelee. Mainittakoon, että ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä ja minulla on alla mainittujen lisäksi monta muutakin suosikkia, mutta näillä pääsee jo pitkälle!
Täytyy sanoa, että oli aika vaikea tuo otsikko.. Viinitietolähde ei taida olla edes sana? Meinasin ensin kirjoittaa “5 suosikki viinilähdettäni”, mutta sehän olisi tarkoittanut jotain ihan muuta. ‘Avaa suun ja vääntää viinilähteen hanasta…’ Mikä tahansa viiniä pulppuava lähde olisi suosikkilähteeni, mutta että viisi! 😀
Tässä tulee, 5 suosikki viinitietolähdettäni:
1. Wine Folly
Tämä on mm. nettisivu, blogi, kirja ja Instagram-tili, joiden takana ovat perustajat Madeline Puckette, Justin Hammack ja Chad Wasser. Täydellinen tietopankki, jokaiselle, joka haluaa oppia viinistä helposti, nopeasti ja visuaalisesti. Wine Folly, The Master Guide -kirja on minulla mukana lähes kaikissa viininmaisteluissa, joita pidän, sillä siitä löytyy nopeasti tietoa kaikkeen viiniin liittyvästä tarvittaessa. Ja onhan se niin ihanan visuaalinen ja kaunis, että sitä on kiva esitellä muillekin. Wine Folly –blogissa käsitellään viinimaailman asioita helposti lähestyttävällä ja originellilla milleniaaleille erityisen sopivalla tavalla. Sieltä löytyy paljon vinkkejä, esimerkiksi trendikkäistä- tai löytöviineistä, ruoan ja viinin parituksesta, sekä helposti pureskeltavaa tietoa viinin valmistuksesta rypälelajikkeisiin ja viinialueisiin. Jos esimerkiksi mietit, mikä viini sopii tietyn kauhuleffan pariksi niin vastaus löytyy Wine Folly:stä. Se on erityisen tunnettu infograafeistaan ja hauskoista värikkäistä kuvistaan, jotka esittävät monimutkaisia ja/tai vaikeasti muistettavia asioita yksinkertaisesti ja mieleenpainuvasti.
Tämä appi oli suuri apu ja ponnahduslauta viinien maailmaan minulle. Kun aloin kiinnostua viineistä enemmän, aloin ”vivinottaa” kaikki pullot jotka käsiini sain. Siten aloin pikkuhiljaa saada käsitystä eri hintaluokkien viineistä ja niiden laadusta, yleisön suosikeista yms. Vivino on siis appi, joka viinipullon etiketin skannaamalla kertoo sinulle viinin saamat arvostelut. Tähtiä viinit saavat asteikolla 1-5 ja sieltä näet myös mitä makuja ja tuoksuja kyseisestä viinistä muut ovat löytäneet. Mielestäni Vivino on ehdoton appi jokaiselle, joka ostaa viinejä. Muuten on todella vaikea tietää onko ostamassa hyvää vai ei niin hyvää viiniä, ellei sitten osta aina vain niitä valmiiksi tuttuja pulloja. Ei Vivinoonkaan tietenkään kannata sokeasti luottaa ja omaa seikkailumieltä, mielipidettä ja kokeilunhalua kannattaa vaalia, vaikka Vivino osoittaisikin toiseen suuntaan. Mutta silloin kun haluaa olla varma, että ostaa pullon, joka on juuri sitä mitä sillä hetkellä hakee, niin kannattaa skannata se Vivinoon ensin. Sillä tavalla saat myös kerättyä itsellesi tietokantaa viineistä joita olet maistanut ja voit antaa niille arvosteluja, jotka voivat puolestaan auttaa muita viininjuojia valitsemaan oikeanlaisen viinin. Se on siis kuin viinien Tripadvisor. Samaan tapaan kuin Tripadvisorissa, myös Vivinossa pääsee kansan ääni kuulumaan, eli arvosteluja antavat ihan tavalliset ihmiset, jotka juovat viiniä. Eivät kriitikot tai asiantuntijat, vaikka toki nekin siellä voivat viinejä arvostella. Oma ohjenuorani on, että jos viinillä on alle 3,5 keskiarvo niin se harvemmin lähtee mukaani. Mutta niin kuin Tripadvisorkin, myös Vivino kannattaa välillä jättää aukaisematta ja tehdä valinta ihan mututuntumalla. Se on monesti paljon jännempää ja säästää aikaa, mutta silloin tulee myös niitä huteja.
3. Somm TV eli “viinimaailman Netflix”
Oletko katsonut Somm-dokumentit? Ne, joissa seurataan muutamaa nuorta miestä, suorittaessaan Master Sommelier –koetta, ja jatko-osissa heidän elämäänsä sen jälkeen, sekä tietenkin kerrotaan viinistä ihan yleisesti. Dokumenttien tekijä Jason Wise luonnehtii Master Sommelier –koetta sanoin “the hardest test you’ve never heard of”. Minusta oli todella mielenkiintoista nähdä, miten paljon valmistautumista kyseinen koe vaati. Somm TV on Somm-dokumenttien tekijän Jason Wisen jatkoprojekti viinien maailmaan liittyen. Se on kuin Netflix viini- ja ruoka-aiheisille sarjoille, elokuville ja dokumenteille. Tämä on mielestäni loistava tietolähde siksi, että esimerkiksi moni viinielokuva on sen verran niche genreä, että niitä on vaikea saada käsiinsä, varsinkin jos on tottunut Netflixin helppouteen eikä edes tiedä mistä lähtisi etsimään jotain mitä ei löydy Netflixistä, HBO:lta tai Itunesista. Ilokseni voin kertoa, että ne (lähes) kaikki löytyvät Somm TV:stä! Lisäksi sieltä löytyy paljon Somm TV:n omaa tuotantoa: lyhyitä videopätkiä kiinnostavista viiniaiheista, matkoja viinialueille, pikakursseja eri alueiden viineihin, sokkomaisteluita, behind the scenes –materiaalia Somm-dokumenteista ja paljon muuta. Se on viininörtin aarreaitta.
4. Wine For Normal People –podcast
Nimikin sen jo kertoo, että tämä on podcast ihmisille, jotka tykkäävät viinistä, mutta eivät snobeilusta, eli viini podcast, jossa viinistä puhutaan selkokielellä normaaleille ihmisille. Podcastia pitävät yhdysvaltalainen viiniasiantuntija Elizabeth Schneider ja miehensä ”normaali ihminen” M.C. Ice (jep, jännä nimi), jonka tehtävänä on lähinnä esittää kysymyksiä. Jaksot ovat n. tunnin mittaisia ja sukeltavat syvälle viinien maailmaan. Elizabeth on todellinen viininörtti, joka aloittaa monet jaksot juurikin sieltä antiikin historian ajoista. Eli tässä podissa on myös aimo annos historiaa mukana. Lupauksensa mukaisesti asioista kuitenkin puhutaan selkeästi ja yksinkertaisesti vaikkakin yksityiskohtaisesti. Elizabeth käsittelee aiheita kuten rypälelajikkeet, viinialueet, viinimaat sekä haastattelee monia mielenkiintoisia viinialan ihmisiä tuottajista maahantuojiin. Hän myös käsittelee podissaan ajankohtaisia aiheita, kuten viinilakeja ja niissä tapahtuvia muutoksia.
5. The Wine Bible (Karen MacNeil)
Tämä oli ihan ensimmäisiä viinikirjoja, jonka Kindleeni ostin (luen kaiken Kindleltä, sillä luen PALJON enkä halua hukkua kirjoihin vaikka rakastankin niitä) ja se on nimensä veroinen, todellinen raamattu ihmiselle, joka haluaa oppia viineistä. Kirjoittajalla on upea taito kuvailla viinejä, ja niiden pariksi sopivia ruokia, tavalla jolla pystyt lähes maistamaan ne omassakin suussasi. Kirjoittaja on selvästi todellinen kulinaristi. Aivan upean herkullinen kirja, ja paksu. Mutta varoituksen sana, tätä lukiessa tulee todella kova nälkä ja jano, sellainen jota ei voi jättää huomiotta.
Tästä kirjasta parhaiten jäi mieleen Sauternes. Tätä ennen kyseinen juoma oli minulle vielä täysi mysteeri, mutta kirjassa sitä kuvailtiin tavalla, joka sai minut kävelemään lähimpään viinibaariin ja tilaamaan lasillisen. Ja kyllä, se maistui juuri siltä miltä olin kirjan kuvauksen perusteella sen kuvitellutkin maistuvan. Kyseessä on siis upea hunajaisen aprikoosinen makea jälkiruokaviini Bordeauxin alueelta Ranskasta.
Nyt tunnustan, että en ole lukenut tätä kirjaa pitkään aikaan, enkä koskaan loppuun asti, mutta palasin siihen nyt pitkästä aikaa löytääkseni sen kohdan, joka silloin pakotti minut Sauternes-lasillisen ääreen ja löysin sen, mutta paljastui, että siinä kirjoittaja kuvaileekin erityistä ranskalaista makeista, nimittäin Sauternesilla uutettuja suklaarusinoita. Muistinkin, että koska en aikoinaan voinut juuri niitä heti saada (niitä saa ilmeisesti vain Pariisista) niin piti päästä maistamaan edes sitä juomaa. Heti. Ja kyllähän se kannatti. Siitä lähtien kaikki muutkin jälkiruokaviinit ovat kiinnostaneet minua ihan uudella tavalla, ja olen niiden suuri puolestapuhuja. Lasillinen jälkiruokaviiniä aterian päälle on taivaallista, eikä muuta jälkiruokaa (välttämättä) tarvita.
” Sauternes is one of the most magical things you can drink – and (as it turns out) eat. Now, you may have yet to come across dark chocolate-covered, Sauternes-soaked raisins, and indeed there are only a scant few places (both in Paris) where you can get these little nubbins of hedonism. But get them you must. They will look innocent enough. But the minute you take a tiny bite and the mind-blowing flavor of Sauternes seeps into the luscious dark chocolate, well, this is when (as with everyone else who experiences them) your eyes will go wide and you momentarily won’t know what to do with yourself.”
Karen MacNeil – The Wine Bible
Alkoiko sinunkin tehdä mieli Sauternesta? Rakastan MacNeilin tapaa kirjoittaa ja tiedän miltä tuntuu, kun syö jotain niin hyvää, ettei hetkeen tiedä mitä tehdä itsellään. Ei sitä suotta foodgasmiksi kutsuta!

Toivottavasti listastani on iloa sinullekin! Maistellaanko pian yhdessä? 🙂